top of page

Hembrev 4-6

Hej!

September har startat med härligt väder. Den här veckan var den sista för terminen med utomhusidrott och här kommer en hälsning från idrottslärarna om vad som gäller framöver:

Vecka 37 börjar samtliga att åka iväg till Vara/Vedum och ha idrott inomhus. Eleverna ska ha med sig ombyteskläder, inomhusskor och handduk. Dusch efter lektionen är obligatorisk och är en del av begreppet hälsa som ingår i ämnet idrott och hälsa. /Hälsningar idrottslärarna Johannes och Malin


I no:n har vi gjort undersökningar som handlat om ytspänning och densitet; vilka föremål flyter/sjunker i kranvatten? Vad händer om man häller en droppe diskmedel i en tallrik med vatten och oregano som ligger på vattenytan? Varför flyter ett rått ägg i det ena vattenglaset men sjunker i det andra? Hur många mynt kan man stoppa i ett glas fullt med vatten? Kan verkligen ett metallgem flyta på vattenytan? Vattenkapitlet avslutas nästa vecka och vi kommer sedan att lära oss mer om människokroppen. Vi börjar med pubertet och sexualkunskap eftersom det är den mest efterfrågade delen!


På tekniken lär vi oss om vattnets kretslopp i samhället. Vart kommer vårt kranvatten ifrån och vad händer med det när vi diskat, duschat, spolat på toaletten…? I smågrupper kommer vi att bygga upp små modeller som visar kretsloppet.


På onsdag får vi besök av Annelie från Folktandvården. Hon kommer att ha en munhälsolektion med åk 5 och fluorlacka åk 6.


På torsdag går vi till Mossbrott och går/springer det traditionella Önumsloppet. Ta med matsäck och springkläder/kläder efter väder! Beräknad start 10:30.


Idag har vi haft kontakt via Teams med Emilias morbror Tobias. Han befann sig i New York för 20 år sedan och berättade för oss vad som hände den 11 september och hur han upplevde det. Hemskt men intressant!


v.37


m: 4,5 - idrott inne


ti: 6 - språkval, idrott inne


o: 5 - munhälsolektion, 6 - fluorlackning


to: Önumsloppet, 6 + 5 (Lönnen) idrott inne


f: 6 - språkval


Trevlig helg!

Anna, Ulrika, Sofia och Helena

Comentarios


bottom of page